Egzamin zawodowy składa się z dwóch części:
Pisemny – na zdanie części pisemnej zawsze jest dokładnie 1 godzina. W tym czasie trzeba rozwiązać test złożony z 40 pytań. Ważne, że każde pytanie ma tylko jedną poprawną odpowiedź! Próg zdawalności to co najmniej 50% punktów (czyli trzeba poprawnie odpowiedzieć na przynajmniej 20 pytań)
Praktyczny – na zdanie części praktycznej komisja przeznacza 120-240 minut (limit zależy od kwalifikacji zawodowej). Do zdania części praktycznej trzeba uzyskać przynajmniej 75% punktów.
Informacje dotyczące Egzaminu Zawodowego
https://www.oke.krakow.pl/inf/staticpages/index.php?page=20190829120704482
https://cke.gov.pl/egzamin-zawodowy/egzamin-zawodowy-formula-2019/o-egzaminie/
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów.
TECHNIK HOTELARSTWA 422402
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
b) przygotowywania i podawania śniadań,
c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
a) rezerwacji usług hotelarskich,
b) obsługi gości w recepcji.
TECHNIK BUDOWNICTWA 311204
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
BUD.12. Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich
BUD.14. Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik budownictwa powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji BUD.12. Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich:
a) wykonywania zapraw murarskich, tynkarskich i mieszanek betonowych,
b) wykonywania murowanych konstrukcji budowlanych,
c) wykonywania i naprawa tynków wewnętrznych i zewnętrznych,
d) wykonywania remontów i rozbiórki murowanych konstrukcji budowlanych;
2) w zakresie kwalifikacji BUD.14.Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów:
a) organizowania i kontrolowania robót związanych z zagospodarowaniem terenu budowy,
b) organizowania i kontrolowania robót konstrukcyjno-budowlanych stanu surowego,
c) organizowania i kontrolowania budowlanych robót wykończeniowych,
d) organizowania i kontrolowania robót związanych z utrzymaniem obiektów budowlanych w pełnej
sprawności technicznej,
e) sporządzania kosztorysów robót budowlanych.
TECHNIK ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE 311219
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
BUD.11. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych
BUD.25. Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik robót wykończeniowych
w budownictwie powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji BUD.11. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych
i wykończeniowych:
a) montowania systemów suchej zabudowy,
b) wykonywania robót malarskich,
c) wykonywania robót tapeciarskich,
d) wykonywania robót posadzkarskich,
e) wykonywania robót okładzinowych;
2) w zakresie kwalifikacji BUD.25. Organizacja, kontrola i sporządzanie kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie:
a) organizowania i kontrolowania robót związanych z zagospodarowaniem terenu budowy,
b) koordynowania prac związanych z wykonywaniem robót wykończeniowych w budownictwie,
c) organizowania i kontrolowania robót wykończeniowych prowadzonych w obiektach budowlanych,
d) sporządzania kosztorysów robót wykończeniowych w budownictwie.
TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU 314202
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
OGR.03. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
OGR.04. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu.
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik architektury krajobrazu powinien być
przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji OGR.03. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu:
a) dobierania roślin ozdobnych do urządzania obiektów architektury krajobrazu,
b) opracowywania projektów roślinnych w obiektach architektury krajobrazu,
c) urządzania i pielęgnowania roślinnych obiektów architektury krajobrazu;
2) w zakresie kwalifikacji OGR.04. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu:
a) dobierania obiektów małej architektury krajobrazu do terenów zieleni,
b) opracowywania projektów obiektów małej architektury krajobrazu,
c) budowania i konserwacji obiektów małej architektury krajobrazu.