Rekrutacja kandydatów na praktyki zawodowe w Niemczech czerwiec 2013.
Technik żywienia i gospodarstwa domowego i technik w zawodzie kucharz w Zespole Szkół w Czudcu.
22.10.2013 r.
„Sztuka kulinarna na europejskim poziomie” w Centrum Kształcenia Praktycznego w Czudcu.
16 października 2013 roku w Centrum Kształcenia Praktycznego przy Zespole Szkół w Czudcu odbyły się warsztaty i pokaz kulinarny kuchni niemieckiej w ramach rozpowszechniania rezultatów projektu Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim”.
W warsztatach uczestniczyło dwudziestu uczniów, którzy w czerwcu 2013 roku odbyli staż w niemieckich hotelach irestauracjach, gdzie pod kierunkiem specjalistów przygotowywali potrawy i napoje regionalnej kuchni, poznawali zasady obsługi imprez okolicznościowych itp.
Uczniowie zainspirowani nowymi wiadomościami i umiejętnościami zdobytymi podczas stażu opracowali książeczkę pod tytułem „Przepisy prosto z Turyngii”, zawierającą zbiór receptur, barwne fotografie potraw oraz słowniczek wyrazów branżowych. Swoją publikację wręczyli zaproszonym gościom, m.in. przedstawicielom Starostwa Powiatowego, księżom z Parafii Czudec, dyrektorom placówek oświatowych.
Uczestnicy projektu przy pomocy doświadczonego kucharza pana Krzysztofa Gintera oraz właścicieli firmy Bistro-Serwis z Rzeszowa panów Andrzeja Sznaudera i Marcina Dulińskiego, przygotowali kilka potraw kuchni niemieckiej: sałatkę ziemniaczaną, roladki wieprzowe nadziewane frankfurterkami i szpinakiem, galaretki z golonki, roladę z boczku z białą kiełbasą, glazurowaną golonkę wieprzową na kapuście zasmażanej, gulasz wieprzowo – warzywny, ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem, mus bawarski z galaretka truskawkowa.
Najprzyjemniejszą chwilą spotkania była degustacja sporządzonych przysmaków.
Na zakończenie młodzież przedstawiła prezentację multimedialną ukazującą w sposób ciekawy i obrazowy realizacją celów projektu Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim”.
Zapraszamy do obejrzenia naszych poczynań w trakcie realizacji projektu Leonardo da Vinci – pobierz prezentację
30.08.2013 r.
W upalny sierpniowy dzień uczniowie Zespołu Szkół w Czudcu uczestniczyli w powiatowej imprezie rozpowszechniając rezultaty projektu Leonardo da Vinci. Przyrządzali wspaniałą mrożona kawę po Niemiecku, którą serwowali z maślanymi ciasteczkami wcześniej upieczonymi z Niemieckich przepisów zdobytych na czerwcowych praktykach.
Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się orzeźwiające soki z naturalnych surowców – warzyw i owoców. Uczniowie dzielili się zdobyta wiedzą, umiejętnościami oraz przepisami potraw i napojów wypróbowanych na praktykach w Niemczech.
Stoisko Zespołu Szkół odwiedziło wiele zacnych osób nawet przez „żołądek trafiliśmy do serca” Europosła pana Tadeusz Cymańskiego…
20.06.2013 r.
Od grudnia 2012 roku Zespół Szkół w Czudcu realizuje projekt Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim”. Bierze w nim udział 20 uczniów, kształcących się w zawodach: kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego. Więcej…
14.06.2013 r.
Wizyta monitorująca przebieg staży uczniów ZS w Czudcu odbywajacych się w Turyngii przez Starostów powiatu strzyżowskiego i Dyrektora Zespołu Szkół w Czudcu.
W dniach od 10.06 – 13.06.2013 roku Pan Starosta Powiatu Strzyżowskiego Robert Godek, Pan Wicestarosta Jan Stodolak i Pani Dyrektor Zespołu Szkół w Czudcu Marta Proksa odbyli wizytę monitorująca przebieg staży uczniów naszej szkoły w ramach projektu Leonardo da Vinci.
Celem monitoringu było odwiedzenie dziesięciu zakładów pracy (restauracji – hoteli), w których przebywa na stażach 20 uczniów z Czudca.
Podczas spotkań w zakładach praktyk odbyły się rozmowy z opiekunami/menedżerami, sprawdzone były u wszystkich uczniów karty czasu pracy i dzienniczki praktyk oraz wystawione zostały oceny cząstkowe.
Wszyscy opiekunowie wyrazili bardzo pozytywne opinie o swoich podopiecznych, twierdząc że uczniowie bardzo szybko nawiązali kontakt z pracownikami zakładów przełamując barierę językową, są otwarci na nowe możliwości, nowy styl życia. Stażyści również byli bardzo zadowoleni z miejsc praktyk gdzie nabywali nowych bądź udoskonalali nabyte umiejętności zawodowe.
W trakcie wizyty odbyło się spotkanie Polskiej delegacji z Panią Kornelią Beau – prezes zarządu firmy HAINICH Konserven GmbH. na temat: „Zgodna ze środowiskiem produkcja i dystrybucja regionalnych przetworów owocowo-warzywnych”.
Panowie Starostowie i Pani Dyrektor zapoznani zostali z historią i walorami turystycznymi Turyngii zwiedzając między innymi zamek Eisenach – Wartburg.
06.06.2013 r.
W dniu 2 czerwca 2013 roku o godzinie 21.30 grupa 20 uczniów biorąca udział w projekcie Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim” wyjechała na czterotygodniowy staż do Niemiec.
06.06.2013 r.
W miesiącach kwiecień – maj 2013 roku w ramach projektu Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim” grupa uczniów przygotowując się do wyjazdu na miesięczny staż do Turyngii wzięła udział w następujących kursach: Więcej.
16.05.2013 r.
W dniu 16 maja 2013 roku odbyło się spotkanie dyrekcji ZS w Czudcu p. Marty Proksy, Moniki Obrockiej i koordynatora szkolnego projektu LdV p. Magdaleny Farej z uczestnikami projektu LdV „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim” i ich rodzicami. Celem spotkania było podpisanie umów o staż i przygotowanie młodzieży do wyjazdu na 4 tygodniowa praktykę do Niemiec.
Harmonogram rekrutacji
do 09.11.2012 – test z języka niemieckiego zawodowego
do 21.11.2012 – złożenie karty informacyjnej
26.11.2012 – ogłoszenie wyników rekrutacji i wywieszenie listy uczniów zakwalifikowanych
- Regulamin rekrutacji
- Formularz zgłoszeniowy
- Zasady postępowania na praktyce w Niemczech
- Lista rzeczy, które należy zabrać na praktykę do Niemiec
Przygotowanie językowe.
W ramach projektu Leonardo da Vinci „Sztuka kulinarna na poziomie europejskim” grupa uczniów bierze udział w zajęciach z języka niemieckiego przygotowując się do wyjazdu na miesięczny staż do Turyngii w terminie 03.06.2013 do 30.06.2013 r.
Zajęcia prowadzi pani mgr Urszula Gurbisz i mgr Ewa Zandecka realizując tematy dotyczące życia codziennego oraz problematyki branżowej.
Lista uczestników projektu Leonardo da Vinci
02.06.2013 r.– 01.07.2013 r.
L.p. | Nazwisko i imię |
1. | Rzepecka Julia |
2. | Pietrzyk Alicja |
3. | Górska Monika |
4. | Zimny Karolina |
5. | Fura Damian |
6. | Sanecki Marcin |
7. | Pietrucha Marcin |
8. | Budzyn Paweł |
9. | Ochał Aneta |
10. | Szetela Natalia |
11. | Marciniec Karolina |
12. | Ruszała Natalia |
13. | Banaś Daria |
14. | Kut Anna |
15. | Błaś Kamil |
16. | Kusztyb Łukasz |
17. | Szymon Salamon |
18. | Sztajmec Mateusz |
19. | Ochał Kamil |
20. | Gabor Mateusz |